Син йод (амилойодин)

Наименованието „син йод“ се използва сравнително отскоро. Вече познаваме разтвора на Лугол, Йодинол и други йодсъдържащи препарати, които се използват като външни лекарства за гаргара и смазване на гърлото при вирусни заболявания. Тъй като съдържат силно дразнещи и токсични вещества (алкохол и други), те не могат да се използват вътрешно. Въпреки това изразените лечебни свойства могат да помогнат на хората при лечение на възпаления и други соматични заболявания на вътрешните органи.

За да реши този проблем, лекарят и ученият В. О. Мохнач, доктор на биологическите науки, добавя нишесте към йода, за да неутрализира токсичните му ефекти. След това той започва да тества новото лекарство върху болни хора, като започва с минимални дози и завършва с повече от дневната нужда на човека. По време на лечението не са открити нежелани ефекти, но се наблюдават положителни резултати.

Амилойодин е наименованието, дадено от д-р В. О. Мохнач на синия йод, приготвен на основата на нишесте. Пациентите, страдащи от стоматит, различни възпаления на стомашно-чревния тракт и дори дизентерия, се възстановяват бързо, ако го приемат вътрешно като антивирусно и антимикробно средство.

Чрез многобройни клинични изпитвания ученият доказва, че синият йод има не само антибактериални, антивирусни, противогъбични и други полезни свойства за организма.

Официално синият йод е използван за първи път в СССР по време на Великата отечествена война през 1942 г. за лечение на войници. Първоначално се използва за лечение на военнослужещи, страдащи от бактериална дизентерия. По това време болестта се смята за смъртоносна.

Амилойодинът дава добри резултати при лечението на много заболявания, дори в случаите, когато други химически лекарства, включително скъпи, са безсилни. Той може да се използва и за предотвратяване на йоден дефицит.

Приемайки това лекарство, войниците се изправят на крака в рамките на 3-4 дни. След това лекарите започват да го използват като активен антисептик и регулатор на метаболитните процеси в човешкото тяло. Изпитва се и за лечение на стомашно-чревни заболявания, по-специално колит и ентероколит. И отново добър късмет, резултатите бяха невероятни: червата бяха напълно изчистени от бактерии на петия ден. Медиците активно използват син йод за лечение на рани. Благодарение на многостранното му приложение по време на Великата отечествена война са спасени много човешки животи.

С откриването на антибиотиците и по-нататъшното развитие на фармацевтиката синият йод е забравен в Русия. С течение на времето обаче стана ясно, че антибиотиците и новите синтетични лекарства имат опасни странични ефекти върху организма. След лечението се развиват алергични реакции, появява се дисбактериоза, нарушава се метаболизмът, страдат вътрешните органи. Тогава опитните лекари започват да припомнят и да търсят стари природни рецепти, които са били успешно използвани преди за лечение и не са имали усложнения. Едно от простите, незаслужено забравени средства на народната медицина е самият амилойодин, който е успешно съединение на йод и нишесте.

Ако живеете в селски район, където съвременните лекарства на основата на йод не са лесно достъпни и не посещавате лекар повече от веднъж годишно, синият йод може да бъде безценен при различни здравословни проблеми.

Приготвянето на син йод в домашни условия изисква много малко – чиста вода, нишесте и йод, с които разполага почти всяка домакиня.

Но отново най-важното правило е първо да се консултирате с лекар!

Лечебните свойства на синия йод

Синият йод има положителен комбиниран спектър от терапевтични свойства, които нишестето и йодът имат поотделно. Когато се комбинират, те се умножават няколко пъти.

Вече сте добре запознати с терапевтичните свойства на йода, затова нека сега разгледаме ползите за човешкото здраве от нишестето, което е сложен въглехидрат. В Русия той се получава от картофения клубен, в който основното вещество е нишестето. Прахът е с бял, понякога светложълт цвят. Нишестето съдържа калций, фосфор, витамин РР, диетични фибри, протеини и въглехидрати.

Във фармакологията се използва като основа за различни хапчета, мехлеми и прахове. Нишестето има и лечебни свойства: поради високото си съдържание на калий то е в състояние да премахне излишната вода. След като попадне в организма, той се превръща в глюкоза и се усвоява лесно. Учените са установили също така, че нишестето засилва синтеза на витамина рибофлавин, който е от съществено значение за нормалния метаболизъм и правилното храносмилане.

Когато йодът се съедини с нишестето, се образува комплексно съединение (клатрат). Молекулите на йода действат като „гост-молекула“, която се вгражда в кристалната структура на „молекулата домакин“ – амилоза или амилопектин. Когато йодът се съедини с нишестето, кафявото оцветяване се променя в синьо-виолетово, което може да изчезне при нагряване и се възстановява, когато клъстерът нишесте се охлади.

Каква е тайната на терапевтичните свойства на синия йод ?

Комбинацията от тези вещества неутрализира токсичните свойства, така че синият йод не предизвиква симптоми на отравяне и при необходимост може да се използва за терапевтични цели в достатъчно големи дози. Освен това нишестето в препарата обгръща засегнатите участъци и язви на стомашно-чревната лигавица, като по този начин създава определен защитен слой, който спомага за заздравяването на язвите и ерозията на лигавицата.

Самият йод стимулира щитовидната жлеза, която действа като защитна бариера за организма и участва в метаболитните процеси, спомага за намаляване на нервното напрежение и отговаря за попълването на енергийните ресурси, които тялото ни постоянно изразходва.

Всяка неизправност, особено на щитовидната жлеза, води до по-сериозни заболявания, включително до появата на рак.

За да може щитовидната жлеза да изпълнява функциите си, тялото трябва да поддържа постоянен баланс на йод, като консумира необходимото количество през деня по различни начини.

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки